Nama Biasa : Mangga
Nama Saintifik : MurrMangifera indica L.
Keluarga : Anacardiaceae
Asal :
Mangga dipercayai berasal dari kawasan Indo-Burmadan berkumingkinan juga dari Asia Tenggara.
Kawasan Utama Tanaman :
Di Malaysia, kawasan utama ditanam adalah di Perak, Perlis dan Kedah. Walaubagaimana pun terdapat tanaman secara kecil-kecilan di negeri-negeri lain.
Kegunaan :
Mangga mendapat permintaan yang tinggi di pasaran dan merupakan sebagai makanan pencuci mulut yang sangat popular di kalangan rakyat Malaysia.
Kandungan Zat Makanan :
Nama Saintifik : MurrMangifera indica L.
Keluarga : Anacardiaceae
Asal :
Mangga dipercayai berasal dari kawasan Indo-Burmadan berkumingkinan juga dari Asia Tenggara.
Kawasan Utama Tanaman :
Di Malaysia, kawasan utama ditanam adalah di Perak, Perlis dan Kedah. Walaubagaimana pun terdapat tanaman secara kecil-kecilan di negeri-negeri lain.
Kegunaan :
Mangga mendapat permintaan yang tinggi di pasaran dan merupakan sebagai makanan pencuci mulut yang sangat popular di kalangan rakyat Malaysia.
Kandungan Zat Makanan :
Kandungan
|
Unit/100gm
|
Tenaga
|
83 Kcal
|
Kabohidrat
|
15.6 gm
|
Kalsium
|
9 mg
|
Potasium
|
110 mg
|
Besi
|
0.4 mg
|
Magnesium
|
2 mg
|
Vitamin B1
|
0.05 mg
|
Vitamin B2
|
0.07 mg
|
Vitamin C
|
23 mg
|
Lemak
|
1.8 gm
|
Protin
|
1.0 gm
|
Niacin
|
0.5 mg
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan